keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Bryggeri ja Marttojen olutkoulu

Vihdoinkin koitti se kevätpäivä kun oltiin sovittu olutkoulu. Tietty tämä päivä oli pikkasen parempi oluen ystäville kuin niille jotka eivät kyseisestä tuotteesta tykkää. Meitä oli 15 ihmistä paikalla ja hirmu kiva porukka olikin.


Tässä hieman mitä kirjoitin muistiinpanoja ja faktaa.

Bryggeri avattiin vapunaattona 2013, Bryggerissä on panimo ja 7 eri säilytystankkia oluelle. Pullotus tapahtuu Lahdessa Teerenpelissä. Heillä on käsityöolutta ja laadukkaat raaka-aineet. Olut on pääroolissa tässä ravintolassa ja sitten tulee ruoka. Ruoka on skandinaavista lähiruokaa.

Humala tuo makua ja aromia olueeseen, sekä auttaa säilymään. Oluen käymistä ei keskeytetä. Ammattitaitoinen panimomestari osaa mitata raaka-aineet siten että oluesta tulee oikean makuista ja vahvuista. 0,5% saa olla vahvuudessa heittoa. Heillä on Saksalainen panimomestari.

Olutta pitäisi alkaa arvostamaan ruokajuomana. Suomi on kuitenkin olutmaa. Bryggerin ruokalistalla on valittu olutsuositukset ruokien kanssa, myös jälkiruokien kanssa.

Olut vaatii aina vaahdon pinnalleen. Se toimii suojana aromeille.
"vaahdoton olut on kuin siivetön lintu".

Olut tehdään useimmin seuraavista viljoista: ohra, ruis, vehnä, kaura, maissi, tattari, hirssi, speltti sekä riisi. Tosin maissi ja riisi ei taida olla viljaa mutta menköön samaan sarjaan tällä kertaa.

Omaa olutta voi tilata. Pienin erä on 1000L ja hintaa tulee 5-6€ litra. Nyt Martoille oma lageri. Tulisi heti mieleen joku ruispuolukka...


Tässä sitten meidän maistelupaketti. Vasemmalta oikealle.

1. Bryggeri pils, vaalea lager, katkera, raikas ja pitkä jälkimaku.
2. Bryggeri weitzen, vaalea vehnäolut, tuoksussa banaania ja maussa neilikkaa.
3.Bryggeri IPA, Kaunis väri ja tämä sopii erinomaisesti liharuokiin.
4. Bryggeri sout, tuoksussa mämmiä, erittäin kevyt olut joka sopii jälkiruokiin.
5. Bryggeri rosé, hybridiolut (käytetty viinihiivaa sekä oluthiivaa) sopii alkumaljaksi, hieman viinimäinen.

Tässä hieno kuva otettu kuparipannun heijastuksesta. Suosittelen paikkaa jos yhtään käsityöoluet kiinnostaa tai muuten vaan vaikka käymään syömässä. Kesällä on terassi. Olutta pannaan joka päivä joten tuoksut ovat hyvät kun maltaita paahdetaan. Mäskiä saa myös hakea sieltä leivontaan. Sanotte vaan että "Olli lupasi mäskiä leivontaan".

Jäimme vielä syömään. Ja pienen sekaannuksen jälkeen saatiin kaikki samaan pöytään. Jostain syystä varaukseni ruokailusta ei ollut mennyt tarjoilijalle asti mutta hienosti saatiin pitkä pöytä. Itse söin currywurstia ja olutta koska ne vaan kuuluu yhteen. Muilla huomasin talon hampurilaisen joka keräsi kehuja sekä pelmenit sherryliemen kera. Olivat maukkaat nekin. Alkuun tuodut leivät keräsivät kehuja, oli tummaa ja vaaleaa.

Paikka on avara ja pelkistetty. Käykää ihmeessä kurkkaamassa. Jos vaikka kuoriutuu olutihminen vaikkei sitä alkuun olisikaan. Tässä linkki sivuille http://bryggeri.fi/

Ja hyvää 4-vuotissynttäriä Bryggeri kohta on taas vapunaatto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti