lauantai 1. syyskuuta 2018

Elokuun Juurimarttailut

Aikaa on vierähtänyt taas tovi viime kirjoituksesta, mutta parempi joskus kuin ei ollenkaan vai mitenkä?

Kuitenkin vihdoinkin tuo ihana matkamme Sisiliaan on lähellä ja pääsemme vierailemaan viinitilalla sekä oliiviölytilalla ja saamme tietty maistella kaikkia ihania Sisilian herkkuja ja viinejä. Ja nautitaan auringostakin.

 Tässä kuitenkin alkuun resepti ihanaan ja edulliseen sosekeittoon, jota teimme Marttaillassa. Oli kyllä taivaallisen hyvää.

OMENA-PORKKANASOSEKEITTO
(ohje täältä: https://www.soppa365.fi/reseptit/keitot/omena-porkkanasosekeitto ja hiukkasen tuunattu omaan makuun)

Ainekset (4 hengelle)
600 g porkkanaa
200 g perunaa
50-100 g sipulia
2 valkosipulinkynttä
200 g omenaa
100 g Kolatun Verneri Brie -valkohomejuustoa
suolaa
hunajaa
mustapippuria

Työvaiheet
Kuori porkkanat, perunat ja omenat. Pilko ne isoiksi lohkoiksi ja laita kattilaan.
Peitä vedellä ja lisää 2 tl suolaa (tai maun mukaan).
Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä pannulla.
Lisää sipulit kattilaan.
Keitä noin tunnin ajan, kunnes kaikki ovat pehmeitä. Lisää vettä tarvittaessa.
Soseuta sauvasekoittimella ja mausta hunajalla ja mustapippurilla.

Annoksen viimeistely
  • Viipaloi keittoannoksiin päälle brie-juustoa.
  • Paahda annokseen päälle omenakuutioita.
  • Lorauta annoksen päälle yrttiöljyä (surauta sekaisin yrttejä, oliiviöljyä, valkosipulia, mustapippuria, suolaa)



Käytimme vuohenjuustoa annoksessa. Ja yrttiöljyä jossa on sekaisin basilikaa, persiljaa ja Frantoin oliiviöljyä suolaa ja pippuria

Saimme myös opastusta Lenalta miten viinipullot saadaan pakattua rinkkaan hyvin etteivät mene rikki kuljetuksessa lentokoneessa joten tässä pieni tietopaketti siihen.


Pullo keskelle kuplamuovia ja pyöritä reunat kiinni.


Sama toisella muovilla.


Teipataan reuna kiinni.

Viinipullonkaula teipataan kiinni.
 
Ja pohja. Näin on aarteet suojattu kolhuilta. Halvin kuplamuovi on Clas Ohlsonilla, siitä on hyvä leikata palat sopiviksi jo etukäteen ja pakata mukaan. Samalla kun leikkelee viinipullon kokoisia muoveja voi nauttia hyvästä viinistä esim:

Krasno saa Alkosta tai tämä:


Näistä voikin sitten mittailla pulloille sopivan kokoiset kuplamuovit kun ovat tyhjät.

Juurimartat saivatkin hyvin kerättyä rahaa tälle retkelle ja ollaan kyllä aivan innoissaan lähdössä reissuun. Käymme Arianna Occhipintin viinitilalla sekä Frantoi Cutreran oliiviöljytilalla ainakin.

Nautimme myös ihanaa jälkiruokaa joten tässä resepti siihen:

ITALIALAINEN OMENAKAKKU ”TORTA DI MELE AL BURRO”

Omenakakku, joka suorastaan sulaa suussa. Kakku on parasta jäähtyneenä pehmeän kermavaahdon kera. Kakun voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin tekeytymään.
• Alkuperäinen ruotsinkielinen ohje Bake my breath away -blogista:
• Ohje on julkaistu myös suomeksi täällä: https://www.meillakotona.fi/reseptit/omenakakku  

Ainekset  (8 annosta)
500 g omenoita
130 g voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 munaa
1 keltuainen
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Ohje
Voitele ja jauhota tai vuoraa leivinpaperilla irtopohja- tai piirakkavuoka (halkaisija noin 20-22 cm).
Kuori ja leikkaa omenat puolen sentin viipaleiksi.
Sulata voi paistinpannulla miedolla lämmöllä. Ota 1 dl sulatettua voita talteen. Paista omenoita pannulle jääneessä voissa miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes viipaleet pehmenevät.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään.
Vatkaa munat, keltuainen ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Kääntele kuivat aineet ja 1 dl voisulaa kevyesti muna-sokerivaahtoon nuolijalla.
Kääntele lopuksi omenaviipaleet (myös voi, jossa omenaviipaleet on paistettu) taikinaan. Kaada taikina vuokaan.
Paista kakku 180-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia.
Anna omenakakun jäähtyä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua tai anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria ja tarjoa omenakakku kevyesti vatkatun kermavaahdon kera.


Näihin kuviin ja resepteihin päättyy tämä ei muuta kuin kokeilemaan ja maistelemaan.
Lisää tulee reissun jälkeen. Voikin olla pitkä postaus sitten kaikkinen kokemuksineen.

Hyvää syksyn alkua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti